Tvillingarna Matilda och Erika föds på den uppländska landsbygden, men hamnar i Stockholms slumkvarter, vid Träsket där dasstunnorna töms.
Det är svårt att få arbete, men också olagligt att vara arbetslös. Matilda och Erika jagas av myndigheterna tills de tar anställning på var sin bordell. När man väl har hamnat där är det svårt att ta sig ur. Den som rymmer från bordellen blir infångad av polisen och skickas tillbaka.
Men det är något skumt med hela historien. Varför finns det bordeller mitt i centrala Stockholm? Varför skyddas bordellerna av polisen när det egentligen är olagligt med prostitution? Varför är frågan så känslig för prästerna att de förstör sina egna mötesprotokoll?
En trappa upp i en mörk gränd är en historisk reportagebok om en bordellhärva på 1800-talet. Den beskriver också hur det kunde vara att leva i Stockholm för 200 år sedan. I en stad med mörka gränder och tunga hemligheter. En stad där kvinnokroppar kan köpas för pengar. Där ett människoliv är mycket lite värt.
I boken får vi även möta bordellägarna – den legendariska Anna Carlström som skrev en självbiografi, rikemanssonen Thure Arenander och skepparänkan Maria Martell som gärna var ute och slogs på stan.
Utgivning i maj 2024
ISBN: 978-91-981925-9-9
Förlag: Kvartstid
Pressklipp
”Hans metod är föredömlig. Man kryper in i de mest undanskymda hörnen av svensk historia – för där hittar man alltid en stark berättelse.”
(Ola Larsmo, Aftonbladet) Läs hela
”Även om denna bok bär en avhandlings faktaspäckade prägel är den ändå lättsam att läsa. Stockholm var en småstad med runt 80 000 invånare men hade flera tidningar. Författaren verkar inte sparat någon möda med att söka i ’läggen’. Därför finns upproren och slagsmålen i och runt bordellerna väl beskrivna. Scener som då en bordellägarinna, full som en kastrull ute på gatan, hånade, lyfte på kjolarna och blottade sig för en ’polisbetjent’, är onekligen en krydda i boken.”
(David Ericsson, Tidskriften Klass)
”Beskrivningar av verkliga personers liv och död, målande miljöbeskrivningar, väl valda citat ger slummens invånare ett ansikte. Helhetsbetyg: 4 [Mycket bra]”
(Erika Storme Martinger, BTJ 16/2024)
”I Kalle Holmqvists historiska reportage får vi följa några kvinnor som arbetade på bordellen, men också bordellmamman och prästen som skrev böcker om saken.”
(Staffan Julius, Handelsnytt) Läs hela
Podden Brottshistoria om boken
Andra böcker av Kalle Holmqvist
Pressbilder
Kalle Holmqvist
Omslag
Promobild
Bilder på adresser där det fanns bordeller
Stockholmskällan: Kråkgränd från Skeppsbron – Här låg London, huset står fortfarande kvar.
Digitala stadsmuseet: Holländargatan 32 – Här låg Arenanders ställe/Hamburg. Huset revs på 1930-talet.
Stockholmskällan: Korsningen Skeppar Karls gränd/Österlånggatan – Här låg Paris, huset står fortfarande kvar.
Trappan upp från bottenvåningen, Skeppar Karls gränd/Österlånggatan (foto: Anna Bergman, Medeltidsmuseet)
Första våningen, Skeppar Karls gränd/Österlånggatan (foto: Anna Bergman, Medeltidsmuseet)
Länkar till böcker/källmaterial
Anna Carlströms självbiografi En modig qvinnas händelserika lefnad (Litteraturbanken)
Nils Ekdahls bok Om osedligheten i Stockholm och dess botemedel (Kungliga biblioteket)